Den franske karosseriproducent Maxicargo var på dansk visit forleden – i forbindelse med Danlads messe for bæredygtige varebiler.

Der er tale om en Iveco Daily – opbygget som trækker/trailer kombination – som betyder, at bilen kan køres på et B/E kørekort.

Kombinationen havde hydraulisk tiplad på 2.600 mm med ekstra høje sider. Dertil kommer en Palfinger PK 2900 kran.

På biogas

Den danske Iveco importør havde lånt bilen, som helt præcist var en 3-liters Iveco Daily (35c 14N) med 136 hk og 350 Nm, der kører på biogas.

Netop denne udgave kører rundt i gaderne i Paris og samler affald i en lille container, som opstilles tom og hentes igen, når kunden har fyldt den.

Konceptet kan jo bruges til meget andet end affald, men fordelen er en meget kompakt enhed frem for større lastbiler- som kan sno sig i bymidten.

Tanke 350 km på fem minutter

Nyttelasten er opgivet til 3.840 kg. – heraf traileren 1.938 kg. og bilen selv 402 kg.

Bilen selv kan på fem minutter tanke biogas til det, der svarer til 350 kilometers kørsel.

Daily på biogas byder i denne særlige opbygning på højere nyttelast og lavere CO2 udledning – og dermed bedre totaløkonomi.

Kan bygges herhjemme

Den danske importør lover mange kombinationsmuligheder. Priser kendes dog p.t. ikke, men Danlad skulle være interesseret i at producere en dansk udgave, erfarede vi på messen.

Selve lastbilen har en 6-trins manuel gearkasse, differentialespær, manuel fartbegrænser, kraftudtag, vinterdæk, air condition, bakalarm, ekspansionsmodul CAN-bus samt 3-delt kofanger.

En dansk kunde kan formentlig skræddersy sin bil, så den passer til vedkommendes behov og krav.

Fakta:
Der er 17 naturgas/biogas-tankanlæg i Danmark i dag. Heraf de 17 offentlige steder. 16 pct. er biogas. Resten naturgas (Nordsøgas). 35 kg. gas har samme rækkevidde som 35 liter dieselolie. 1 liter diesel koster ca. 10 kroner. 1 kg. biogas koster ca. 12 kroner. Afgiften på biogas er 30 pct. højere end på diesel.
(Kilde: Danlad-konferencen.)

Biogas er en blanding af gasserne metan (CH4) og kuldioxid (CO2). Det fremstilles ved, at husdyrgødning og andet organisk materiale tilføres et biogasanlæg, hvor det gennemgår en anaerob nedbrydningsproces.
(Kilde: Affald.dk.)

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk