2018 tegner til at blive et blodigt år for transportbranchen.

I løbet af årets første ni måneder er otte chauffører døde på jobbet, og 11 ud af foreløbig 23 arbejdsrelaterede dødsulykker er sket i transportbranchen.

Tallene er så alarmerende, at 3F kræver en ekstraordinær indsats på transportområdet og faste bevillinger til Arbejdstilsynet. Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) klar til at se på.
Det skriver Fagbladet 3F.

En ekstra indsats

”Jeg er åben for, at vi ser på muligheden for flere brancherettede indsatser. Og hvis en så stor andel af ulykkerne ligger i transportbranchen, så synes jeg, at det er oplagt, at vi ser nærmere på, om der er behov for en ekstra indsats på dette område,” udtaler Troels Lund Poulsen i et skriftligt svar til Fagbladet 3F.

Han understreger, at en dødsulykke er én for mange. Og det ligger mig meget på sinde at gøre det mere sikkert at tage på arbejde, lyder det fra ministeren.

Troels Lund Poulsen henviser til, at regeringen for nylig har modtaget en række anbefalinger fra et ekspertudvalg, der har haft til opgave at gentænke arbejdsmiljøindsatsen, der nu skal arbejdes videre med.

Ressourcer til Arbejdstilsynet

”Jeg har tidligere sagt, at jeg er villig til at se på, om der skal flere ressourcer til Arbejdstilsynet. Når det er sagt, handler det også om at gøre det klogere,” udtaler han.

Han fremhæver Arbejdstilsynets nye tilsynsmetode i byggeriet som et godt eksempel på, at tingene kan gøres bedre.

Næstformand i 3F’s Transportgruppe, Flemming Overgaard, er glad for, at ministeren lægger op til en ekstra indsats på transportområdet.

Mest mulig fokus

”Det er der behov for. Dødstallene taler for sig selv. Vi ønsker mest mulig fokus på området, og det er meget positivt, at han tager godt imod budskabet,” udtaler Flemming Overgaard til Fagbladet 3F.

Han siger videre, at det er uendelig trist, at folk skal miste livet, bare fordi de passer deres arbejde, før der sker noget på området.

DTL – Danske Vognmænd, der er hovedorganisation for cirka 2.000 vognmænd i Danmark, bakker op om 3F’s ønske.

11 for mange

”11 dødsulykker på transportområdet er 11 for mange. Som arbejdsgivere har vi et ansvar for vores medarbejderes sikkerhed og for at være med til at sikre, at disse ulykker ikke sker,” udtaler administrerende direktør Erik Østergaard, DTL – Danske Vognmænd, til Fagbladet 3F.

DTL vil meget gerne gå i dialog med 3F og være med til at kortlægge, hvordan ulykkerne er sket, og hvad der kan gøres for at forebygge dem.

”Det vil være helt naturligt, at den indsats foregår i samarbejde med Arbejdstilsynet og de andre myndigheder og interessenter på området,” siger han.

DTL: Fælles indsats

Erik Østergaard henviser til, at der i 2005 var store problemer med lastbiler og højresvingsulykker, hvilket DTL – Danske Vognmænd, politiet, Vejdirektoratet, Havarikommissionen for Vejtrafikulykker og Cyklistforbundet i fællesskab fik sat fokus på.

”Der er stadig udfordringer, men via en fælles indsats og kampagner er det lykkedes at få nedbragt antallet af højresvingsulykker markant. Det vil være oplagt at gøre det samme i forhold til dødsulykkerne på transportområdet,” udtaler Erik Østergaard til fagbladet.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk