FDM har vundet en ny vigtig sag for forbrugerne – billige, brugte køretøjer er også omfattet af købeloven, fastslår Østre Landsret.

Billige brugte biler og varebiler er også dækket af købelovens forbruger-beskyttelsesregler, når bilen er købt hos en forhandler.

Det fastslår en ny dom i en sag, hvor en forbruger havde købt en bil, der brød sammen efter bare 12 dage. En principiel og vigtig sejr for forbrugerne, mener FDM, der førte retssagen.

17 år og 260.000 km

Så selvom en bil har rundet de 17 år, har over 260.000 km på tælleren og et prisskilt på bare 16.300 kroner, er man som køber stadig beskyttet af købeloven, når bilen er købt hos en forhandler.

Sagen handler om en forbruger, som havde købt en bil, der blev annonceret som både nysynet og serviceret, men efter bare 12 dage brød bilen sammen.

Efterfølgende afviste sælger at afhjælpe fejlen med henvisning til, at der var tale om en billig brugt bil, og at køber derfor ikke kunne forvente andet. Men den går ikke, viser dommen fra Østre Landsret.

Principiel betydning

”Dommen har stor og principiel betydning for forbrugerne, fordi den meget klart slår fast, at en bilforhandler ikke kan tilsidesætte købelovens grundlæggende forbrugerbeskyttelse bare fordi, der er tale om en ældre bil til en lav pris. Hvis man som forhandler ønsker at sælge en bil, må man også acceptere forbrugerlovgivningen på området. Det synes vi kun er rimeligt, og derfor er vi også glade for, at dommen er så klar,” siger afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning Lennart Fogh.

Efter at sælger havde afvist at afhjælpe fejlen, gik den uheldige bilkøber til FDM, som endte med at tage sagen helt til Østre Landsret.

Slidt – men ikke slidt op

”Når man køber en bil i en lavere prisklasse, må man selvfølgelig forvente, at den er slidt – men ikke slidt op. Særligt når en sælger, som i sagen her, slår på, at bilen både er nysynet og serviceret,” siger Lennart Fogh.

Det afgørende for sagens udfald har været den såkaldte formodningsregel, der findes i købeloven.
Den siger, at det de første seks måneder efter et køb er sælgers ansvars at påvise, at en fejl ikke har været til stede ved købstidspunktet.

I den pågældende sag har forhandleren imidlertid ikke villet undersøge bilen, da den brød ned og heller ikke sikret, at bilen blev undersøgt under retssagen.

Får pengene tilbage

Derfor kunne forhandleren heller ikke bevise, at fejlen ikke havde været på bilen på købstidspunktet.

Afgørelsen fra Østre Landsret konkluderer derfor, at der var tale om en væsentlig mangel, når bilen så kort efter købet brød ned. Derfor mener retten også, at forbrugeren kunne forvente en længere holdbarhed.

Dommen betyder, at bilisten nu får sine pengene tilbage for bilen inklusive renter.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk