Tyske MAN Truck & Bus har i lighed med mange bil- og lastbilsfabrikker fået enorme problemer som følge af krigen mellem Rusland og Ukraine.

Mange komponenter – bl.a. ledningsnet – produceres normalt i Ukraine, men det har krigen besværliggjort.

Underleverandører af ledningsnet til lastbiler kan ikke producere på sine ukrainske fabrikker eller kan kun producere i meget begrænset omfang. Derfor har MAN siden 14. marts måttet indstille produktionen på flere fabrikker.

Polen og Tyskland

Det gælder på fabrikker i såvel München og polske Krakow – samt betydelige produktionsstop på fabrikkerne i Nürnberg, Salzgitter og Wittlich. Det vil skabe en massiv reduktion i produktionen i andet kvartal.

Samtidig er der indført korttidsarbejde for de 11.000 ansatte på de tyske fabrikker. MANs busproduktion er ikke væsentligt påvirket.

”Der kan gå mange uger, før vi kan håbe på levering igen, men kunderne får mulighed for at annullere ordrer på grund af  væsentlig længere leveringstider,” forklarer Alexander Vlaskamp, administrerende koncerndirektør for MAN Truck & Bus.

Kopierer produktionsmetoder

På grund af den dramatiske situation har direktionen i MAN Truck & Bus taget foranstaltninger til at håndtere situationen.

Umiddelbart efter krigsudbruddet begyndte man blandt andet at kopiere de ukrainske produktionsmetoder af lastbilledningsnet til andre lande. Dette tager dog
flere måneder at reetablere.

”Derudover har vi besluttet helt at stoppe omkostningerne til ikke-forretningskritiske aktiviteter og, indtil videre, indføres et ansættelsesstop,” siger Vlaskamp.

Korttidsarbejde

Korttidsarbejde er tillige blevet forlænget for fabrikkerne i München, Nürnberg, Salzgitter og Wittlich – og udvidet til også at omfatte administrationen, er meldingen fra MAN-ledelsen.

Dette betyder, at op mod 11.000 MAN-ansatte i Tyskland vil gå på korttidsarbejde. Landespecifikke tiltag gælder for MAN-ansatte uden for Tyskland.

Mindre løn til direktionen

”Som et tegn på solidaritet med arbejdsstyrken vil direktionen også gå markant ned i løn i de næste tre måneder på grund af den dramatiske udvikling,” siger Alexander Vlaskamp.

Da selskabet, på grund af den aktuelle udvikling, ikke er i stand til at overholde alle sine aftalte leveringsfrister, vil MAN tilbyde sine kunder en ordreannullering. Samtidig får kunderne mulighed for at afgive en ordre på nye betingelser.

Fakta MAN:

MAN er en af verdens førende producenter af erhvervskøretøjer. MAN Truck & Bus Danmark A/S er et datterselskab i MAN koncernen og en del af VW Group. Det
danske selskab beskæftiger 220 medarbejdere, som varetager salget og serviceringen af lastbiler og busser i Danmark. De 220 medarbejdere er fordelt på hovedkontoret i Storkøbenhavn og fem filialer.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk