Der var elbiler overalt, da indledende runde af Årets Bil i Danmark 2023 blev afholdt de seneste par dage på og omkring FDM Jyllandsringen ved Silkeborg – faktisk var de fleste nyheder, der var med, elektriske.

Et lidt skævt signal at sende, for der er fortsat flest danskere, der vælger elbiler fra – og med usikre elpriser nok flere, der har fortrudt, at de har valgt elbil.

Flere også plug-in-hybrid

Der var også plug-in-hybrid biler i konkurrencen – eller elbiler, der også findes som plug-in hybridbiler – f.eks. Kia Niro og -Sportage samt Mazda CX 60, Citroën C5X og Opel Astra.

Men ingen af dem var med på den endelige liste på syv kandidater, da de deltagende dommere fra ”Danmarks Motorjournalister” havde tilkendegivet deres standpunkter.

Mange af de nævnte biler fås også med diesel, men de er oftest meget dyre i dagens Danmark.

Få billige biler

Foreningen – tidligere kaldet MKD for Motorjournalisternes Klub Danmark – har altid sat den danske familiebil højt, men faktisk kan vi kun pege på én nomineret bil, der med 130.000 kroner prismæssigt er folkelig, og det er Toyota Aygo-X.

Ifølge VOTY.dk’s mening er den bare ikke så ny og så spændende – den afløser Aygo, men er peppet lidt op. Og så har den en klein 3-cylindret motor, der virker for støjende i vores observans.

Folkelige biler var der eller yderligere kun to af på listen i år, mener vi, og det er Skoda Fabia og Dacia Jogger. Men de kom íkke i finalen. Det gjorde Honda’s Civic og HR/V heller ikke. Civic viste sig ellers som en sand køremaskine på Jyllandsringen.

Den billige elbil

De øvrige biler i slutfeltet fås – inklusive den avancerede sportssedan BMW i4 – alle som rene elbiler.

Og her finder vi også feltets billigste rene elbil. Den nye MG 4 – som vi på VOTY.dk også havde på vores liste. 285.000 kr. med alt i udstyr er ok.

Men udover MG 4 kom kun én mere fra vores valg med på den endelige liste – og det var den nye Volkswagen ID.Buzz, som er et spændende islæt med sit nostalgiske design, som ligger op ad dens ur-forfader, Transporter T1 – også kaldet Samba-bussen eller herhjemme Rugbrødet.

Billig Transporter

Bilen har som varebil (ID.Buzz Cargo) netop fået prisen Van of the Year 2023 på IAA transport-messen i Hannover – og fabrikken mener, at der skal sælges lige mange ID.Buzz som ID.Buzz Cargo. Bilen kører glimrende og har en rækkevidde på godt 400 km.

Men prisen er også 490.000 kroner – selv uden afgift. Men det er nu rimeligt i forhold til, hvad en hvidplade-Transporter bus kostede tidligere. Interessen for ID.Buzz er i hvert fald stor overalt.

Mange penge

De sidste tre nominerede, som vi ikke valgte, er alle elbiler, der med priser fra over 300.000 kroner og op til en halv million i hvert fald ikke er familiebiler – men mere jobbiler i en verden, hvor signalværdien af en elbil er stor.

Der er her tale om Renault Mégane E Tech, Nissan Ariya og Toyota BZ4X. Alle velbyggede biler med masser af power og pæn rækkevidde.

3,3 liter diesel på vej

VOTY.dk’s ”mangelfulde” liste bestod ud over ID.Buzz og MG 4 også af den meget spændende og velkørende Mazda CX60, der næste år også kommer med en ny 3,3 liter dieselmotor. CX-60 modellerne fås også om Van. CX-60 trækker 2,5 tons på krogen.

Dertil kommer på vores liste den heftige BMW IX,, som trods elmotoren har en høj trailervægt.

Endelig havde vi hos VOTY.dk valgt den veludstyrede og velkørende Kia Sportage, Toyotas nye praktiske og højbenede Corolla Cross hybrid – og den sporty og komfortable Opel Astra.

Ser vi på Van’s – så er der flere muligheder – med Astra, Citroën C5X, Corolla Cross, Dacia Jogger, Kia Niro/Sportage og Mazda CX 60. Men med øget krav politisk om elbiler, vil elektrisk og ombyggede Vans naturligt holde deres indtog. VW er f.eks. begyndt med ID.3 og ID.4.

Listen over nominerede:
BMW i4
MG4
Nissan Ariay
Renault Mégane E Tech
Toyota Aygo-X
Toyota Bz4x
VW ID.Buzz

Listen over deltagere:
BMW i4
BMW IX
Citroën C5X
Dacia Jogger
Honda Civic
Honda HR-V
Kia Niro
Kia Sportage
Mazda CX-60
MG4
MG5
Nisssan Ariay
Opel Astra
Renault Mégane E-Tech
Skoda Fabia
Toyota Aygo-X
Toyota Corolla Cross
Toyota Bz4x
VW ID.Buzz

 

 

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk