Det russiske lastbilmærke Kamaz vandt Dakar Rally i år – ligesom forrige år. Og sidste års vinder – hollænderen Garard de Rooy måtte tage til takke med en tredjeplads – 41 minutter efter vinderen.

Kamaz kender de færreste danskere, men det er meget stort i Rusland og i de tidligere sovjet-stater. I Dakar er det et rent fabriksteam, der stiller op – mens de Rooy stiller med sit privatanmeldte men fabriksstøttede PETRONAS De Rooy IVECO Team.

De Rooy kørte i en specialbygget IVECO Powerstar – og han førte flere gange i det 9.000 km lange løb. Men han var uheldig med flere punkteringer, som sendte ham et godt stykke ned i feltet.

Kæmpede sig tilbage
Men han kom igen og nåede podiepladsen – men med to Kamaz køretøjer foran ham. Han kunne have klaret sig bedre, hvis han ikke var blevet fanget i voldsomme støvbølger, som forhindrede ham i at overhale.

Løbet anses for verdens hårdeste – og det er delt op i flere klasser med lastbiler, biler, motorcykler og ATV køretøjer. Det 39. Dakar sluttede i går efter 12 etaper – afsluttende med en specialstrækning på 64 km.

Peugeot 3008 total-vinder
Totalvinder blev franskmanden Stéphane Peterhansel i en specialbygget Peugeot 3008 – men bilerne kører ikke helt same rute som lastbilerne.

Bag rattet i en anden af Iveco-teamets Powerstar lastbiler, sluttede argentineren Federico Villagra på fjerde pladsen – og klarede ikke en podieplads, som det var tilfældet I fjor.

De to kørere i de special-preparerede Iveco Trakker lastbiler med Ton van Genugten og Wuf van Ginkel som chauffører klarede sig lidt bedre de sidste par dage I løbet – efetr tidligere at have siddet fast i seks timer i mudder. De sluttede henholdsvis på 16.- og 17. pladsen – syv og otte timer efter vinderen.