10 danske erhvervsvirksomheder var nomineret til Sikker Trafik Erhvervsprisen 2014 – nu er vinderen fundet. Det er Renovest I/S, der kører renovationskørsel i kommunerne Vesthimmerland, Jammerbugt, Rebild og Aalborg. 38 chauffører kører selskabets 19 køretøjer.

Prisen blev uddelt forleden på en trafiksikkerhedskonference i København af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.
 
Der er et erhvervskøretøj involveret i hver fjerde trafikulykke med alvorlige personskader på vejene i Danmark. Derfor har landets virksomheder et stort ansvar for at sikre, at de ansatte er oplært til at køre sikkert i varebiler og lastbiler.
 
Arbejder målrettet
”Renovest er et godt eksempel på, at man ikke behøver være en stor virksomhed for at løfte trafiksikkerheden i virksomheden. Virksomheden arbejder målrettet på at gøre de ansatte mere sikre i trafikken,” siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.
 
De ansatte og ledelsen i Renovest har blandt andet vedtaget en trafiksikkerhedspolitik, der fortæller, hvordan det forventes, at medarbejderne kører i trafikken.

Den går bl.a ud på, at alle ansatte altid bruger sele bag rattet, ikke bruger håndholdt mobil – samt at der er nultolerance overfor alkohol.
 
Dertil kommer, at man måler antallet af skader og uheld, som efterfølgende gennemgås på månedlige møder.

Kameraer til blinde vinkler
Renovest har også installeret kameraer, så chaufførerne kan se, hvad der befinder sig bag lastbilerne, når de bakker, eller om der er cyklister i blinde vinkler. Det har været med til at halvere antallet af skader, når der bakkes med de store køretøjer.
 
Alle køretøjer er udstyret med dæk, der passer til årstiden, og de ansatte skal deltage i køretekniske kurser.
 
Hos Renovest er man glade for at modtage prisen – for trafiksikkerhed betyder meget for virksomheden.

Ingen akkordarbejde
”Vi har blandt andet fravalgt akkordarbejde, så medarbejderne har tid til at køre sikkert på vejene. Det er indsatsen værd, for vi har færre sygedage, vi har reduceret antallet af skader og har dermed også lavere udgifter til reparationer,” siger kørselsleder Per Sørensen fra Renovest.
 
Overrækkelsen af prisen foregik på en konference, hvis formål er at inspirere flere virksomheder til at gøre en aktiv indsats, så de ansattes kørsel i trafikken bliver mere sikker.

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension viste for nylig, at 20 pct. af erhvervstrafikanterne inden for det sidste år har kørt galt eller været tæt på at køre galt, mens de var på arbejde.
 
Op mod 30.000 skader på varebiler
For virksomhederne er der også god økonomi i at forbedre trafiksikkerheden. På konferencen præsenterede Forsikring & Pension nye tal, som viser, at der årligt sker mellem 25.000 og 30.000 skader på varevogne.
 
De skader koster i gennemsnit hvert år 465 millioner kroner. Dertil kommer udgifter i form af sygedage og erstatningskøretøjer.
 
Trafiksikkerhed handler ifølge Forsikring & Pension først og fremmest om mennesker; om at sikre liv og førlighed. Men det er også samfundsøkonomisk det eneste rigtige at forebygge trafikulykker, hvad enten det er privat- eller erhvervskørsel.

”I virksomhederne vil fokus på trafiksikkerhed slå igennem på bundlinjen i form af færre sygedage, færre skader og mindre slid på vognparken og mindre brændstofforbrug. Vi tror på, at arbejdspladserne spiller en nøglerolle, og at vi derigennem kan reducere antallet af ulykker. Derfor tager forsikringsbranchen et medansvar for at gøre danske virksomheder mere trafiksikre,” siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen, Forsikring & Pension.

Ti virksomheder fra hele landet har været nomineret til prisen – for de har alle gjort en indsats for at forbedre de ansattes sikkerhed i trafikken.
 
Fakta: De 10 nominerede firmaer:

Renovest, Løgstør.
HC Venslev A/S, Skibby.
Fredsø Vognmandsforretning, Nykøbing Mors.
Falck Danmark.
Meldgaard, Aabenraa.
Carlsberg Danmark.
Byggeriets Arbejdsmiljøbus, København.
H.P. Therkelsen, Padborg.
Eriks Fragt, Brabrand.
Schulstad, Hvidovre.
 
Fakta om uheld:

20 pct. af erhvervsbilisterne har kørt galt eller været ved at køre galt i arbejdstiden inden for det sidste år (kilde: Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension).

Der er et erhvervskøretøj involveret i hver fjerde trafikulykke med alvorlige personskader (kilde: Vejdirektoratet).

Der sker årligt 25.000 – 30.000 skader på varevogne svarende til ca. en halv milliard kroner om året (kilde: Forsikring & Pension).
 
Renovest I/S:

Renovest I/S er et affaldsselskab, som er ejet af fire nordjyske kommuner (Vesthimmerland, Jammerbugt, Rebild og Aalborg). Firmaet håndterer årligt cirka 120.000 tons affald og har 38 chauffører samt 18 køretøjer.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk