Logistikkoncernen Dachser arbejder løbende på at effektivisere Dachsers processer, herunder på lagrene, ved at indføre nye teknologier og innovationer.

Man har således nu for første gang testet aktive exo-skeletter – kendt fra lægevidenskaben – i det daglige arbejde på et lager.

For inden for lægevidenskaben har man længe benyttet sig af eksterne støttestrukturer af denne type til borgere, der efter lammelse ellers har mistet førligheden.

Aflaste med 30 kg

Nu er et stigende antal markedsklare enheder ved at blive tilgængelige til brug i industrien.

Resultaterne er imponerende, så nu bliver teknologien taget i brug andre steder i Dachser organisationen.

Arbejdet på et lager indebærer en masse manuelle opgaver, som til tider kan være fysisk anstrengende – for eksempel ved losning eller plukning af varer. Exoskelettet kan aflaste 30 kg pr. løft og hjælper også med at bære.

Første tests i 2019

Allerede i 2019 gennemførte Dachser indledende tests på lagre, primært af passive exoskeletter med mekaniske fjedersystemer, skinner eller lodder, der hjælper med at løfte tunge genstande.

I mellemtiden har aktive exoskeletter nået et modenhedsniveau, der gør, at de også kan være med til at forbedre arbejdsgangene på lagre.

Aktive exoskeletter bruger batteridrevne robotmotorer til at lette løfteopgaver, hvilket i høj grad letter belastningen af den nedre del af ryggen for personer, der løfter tungere genstande.

Aktive exoskeletter i test

Eftersom brugerne ikke bliver nær så trætte, er de bedre i stand til at opretholde en god kropsholdning.

I løbet af foråret har aktive exoskeletter produceret af den tyske producent German Bionic fået lov at vise, hvad de duer til.

Det sker på lageret ved Dachsers logistikcenter i Magdeburg mellem Berlin og Hannover. Målet var at indsamle data – på basis af erfaring – under autentiske forhold, og at få feedback fra medarbejderne.

Kroppen stabiliseres

Såkaldte “Cray X”-enheder blev taget i brug som hjælp til forskellige processer i forbindelse med indgående varer, ordreplukning og ved pakkebordet.

“De positive effekter af exoskeletterne blev hurtigt tydelige. Vores medarbejdere får direkte aflastning, når de håndterer tungere genstande, og deres krop stabiliseres i en mere ergonomisk stilling,” fortæller Stephan Heinemann, Contract Logistics Manager på Dachsers logistikcenter i Magdeburg.

Aflastningen har også fordele på lang sigt, da exoskeletterne forhindrer overanstrengelse og arbejdsulykker, som kan være sundhedsskadelige.

Med en lys fremtid

Et andet imponerende aspekt ved skeletterne var deres brugervenlighed, som betød, at testbrugerne lynhurtigt accepterede dem. Der vil blive bygget videre på denne positive oplevelse.

“Under testningen bemærkede alle – som vi havde håbet – hvordan exoskelettet reducerede belastningen af den nedre del af ryggen,” siger Stephan Heinemann.

Derfor vil afdelingen bruge de tre aktive exoskeletter regelmæssigt i fremtiden.

Bedre helbred

Andre arbejdspladser i Dachser-netværket vil også tage den nye teknologi i brug på deres lagre.

Koncernens brug af aktive exoskeletter er en demonstration af, hvordan moderne teknologi ikke kun gør arbejdet lettere her og nu, men også kan have en positiv indvirkning på logistikmedarbejdernes helbred på lang sigt.

”Det omfatter frem for alt støtte til medarbejderne i alle aspekter af deres aktiviteter på lagrene,” siger Thomas Klare, chef for Corporate Contract Logistics hos Dachser.

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk