Volvo er krøbet et hak op ad luksusbil-stigen med V90 serien – og helt i top, hvis man vælger T8 Twin Engine eller Cross Country i Ocean Race versionen.

Volvo er kommet i klasse med en håndfuld tyske luksusbiler med V90-serien, som afløste V70-serien.

Tillige udstråler man lidt pondus med en Volvo – eller som en bekendt sagde, da han købte en V90: Nu er jeg voksen nok til at køre Volvo. Inden da havde han prøvet netop et par tyske konkurrenter.

V90 til ethvert behov

Men der er en V90 til de flestes behov og ønsker – og her ser vi både på T8 Twin Engine eAWD og den helt specielle Cross Country Ocean Race model.

Begge biler kan klare både landevejen og stranden med deres 4×4 træk, som let forcerer en strand og en skov samtidig med, at man får biler med nærmest al den luksus, man kan tænke sig (hvis man ikke går til yderligheder med biler som Bentley og Rolls-Royce).

Mere vindmodstand

Ocean Race modellen er en hyldest til Volvos engagement i Volvo Ocean Race sejladsen jorden rundt, og det indebærer bl.a. en tagboks, der klarer 100 kg. last (til sejlerudstyr ?). Boksen signalerer også aktivitet, selv om den gjorde bilens glassoltag ubrugeligt.

Og selvom det handler om race, så tager tagboksen også en del af køreegenskaberne i bilen, der i forvejen jo er hævet, så man kan prale af en frihøjde på 21 cm og en vadedybde på 30 cm og Hill Descend Control.

Med firehjulstrækket har man en perfekt fritidsbil både til sejlads, ridning og jagt – for den trækker jo også 2,4 tons på krogen.

Mere elegant V90

Man sidder så også lidt højere end i V90 generelt, så selv om jeg personligt vil foretrække den store XC90 og den mere kompakte XC60 i dieseludgave til off road aktiviteter – fordi de er mere praktiske – så er V90 formen nok mere elegant.

Og så har lave biler i reglen bedre køreegenskaber, selv om det ikke er Volvos spids-kompetence. Her er V90 jo også en stor og tung bil at arbejde med – med mindre man nøjes med at cruise.

OK – T8 modellen har jo fornemme præstationer med 5,1 sekund til 100 km/t og en topfart på 250 km/t. Et rigtigt motorvejs-lokomotiv.

Volvo stærke i Van’s

Volvo har pæn succes med at sælge deres biler på gule nummerplader – især SUV modellerne XC60 og XC40 samt XC90, men også stationcarudgaverne sælges. Og selv om det ikke helt er halv pris som i gamle dage, så sparer man en del.

1.800 liter er der at gøre godt med i varerummet, så der er masser af plads til varene.

Mangler bundtræk

Alle Volvos motorer bygger på seneste 2-liter generation med fire cylindre, men til lidt sport og fritid, hvor man ofte har en trailer af en eller anden art på krogen, så savner man de gamle 5-benede maskiner, der selvfølgelig ikke var så miljørigtige.

De nye biler er hurtige nok som sådan, men der er ikke samme bundtræk. Her kompenserer den 8-trins Geartronic gearkasse dog en del.

Miljø og økonomi

T8 maskinen er Volvos kraftigste model med 390 hk – herfra 303 hk fra benzinmotoren og 87 hk fra elmotoren via bagakslen – så bilen er jo en baghjulstrækker, når man kører på ren el (vælg her B-mode).

Man kan med fordel anvende ”B” for bremsemode i gearvælgeren, så hjælper man til at lade hybridbatteriet (samler strøm op).

Tørstig på ren benzin

Man kan komme op på ca. 45 km. rækkevidde på ren el, og det er nok til de fleste danske byture.
B-mode giver også en rarere kørsel, fordi bilen selv bremser op – og man derfor ikke skal bruge bremsepedalen så meget i sving og ved kø-kørsel.

Bilen klarer som opladnings-hybridbil officielt 45,5 km/l på papiret – altså som ved tests. Uden el er den ikke bedre end Ocean Race 4×4 udgaven med T5 maskinen på 250 hk – som kun klarer 13,7 km/l.

Staten giver et pænt tilskud til de grønne plug-in hybrid modeller – så det betyder, at fordelen ved at vælge gule plader her ikke er så stor som i de øvrige V90 modeller.

Top-sikkerhed

Volvo er nok én af de sikreste biler i verden, og den har da også fuld sikkerhedspakke som standardudstyr – det vil sige aktiv fartpilot og nødbremse, som både virker for andre biler og fodgængere.

Bilen har Pilot Assist, som er et forstadie til den selvkørende bil – og den sørger for at holde bilen på rette vej i egen bane.

Volvo byder på systemet Run-Off-Road-Protection, så man bedrer klarer et uheld. Bilen har samtidig energiabsorberende sæder.

Fornem komfort

Man sidder samtidig fantastisk behageligt i de delvist el-styrede sæder og kørestillingen er optimal. I bilen er der en 12 tommer touchscreen med navigation. Her kan man gå ind og justere og kontrollere det meste af bilen – bl.a. klimaanlæg og sædevarme.

Udstyrsniveauet er altid højt i en Volvo – og i Ocean Race i særdeleshed med skærmforøgede, bird view kamera, P-sensorer, el-justerbare sæder, aktiv undervogn med luftaffjedring bag, spoilere og bundplade til at klare det barske terræn.

Dertil læderstue (ekstra) og en masse orange stiklinger og s-seler. Der er vandtætte måtter, praktisk bagagerumsgulv og vandafvisende sædebetræk samt en vandtæt opbevaringssæk.

Thors hammer

Udstyrsniveauet er, som man kan forvente det i biler som disse – med LED lys, bakkamera, nøglefri start, regnsensor, 2-zone klimaanlæg, skiltegenkendelse, elektronisk håndbremse, infotainment, midterboks og integreret armlæn, head up display, varme i rat, handskerumslås, tagræling fartbegrænser og 20 tommer alufælge.

Bilerne kendes forfra med det særlige Thors hammer layout. T8 har desuden gearvælger udformet i krystalglas fra den kendte producent Orrefors fra “Glasriget.”

Fakta Volvo V90 T8 eAWD Inscription:
Motor: 4 cyl. Benzin
Slagvolumen: 2,0 liter
Batteri: 10,4 kWh.
Teknik: Opladnings-hybrid pure power.
Opladning 2,5 timer.
Ydelse: 303 hk benzin/87 hk el-motor på bagaksel.
Moment: 400 Nm fra 2.200- til 5.400 omdr.
Gear: 8 trins aut.
Forbrug: 45,5 km/l.
CO2 udslip: 49 g/km.
Rækkevidde ren el: 45,5 km.
Topfart: 250 km/t
Acc. 0-100 km/t: 5,1 sek.
Totalvægt/Køreklar vægt: 2.650 kg2.050 kg.
Trailervægt: 2.100 kg.
Pris fra 492.784 kr. (ifølge Volvo)

Fakta V90 T5 CrossCountry Volvo Ocean Race:
Motor: 4 cyl. Benzin
Slagvolumen: 2 liter.
Ydelse: 250 hk
Moment: 350 Nm v. 1.800-4.800 omdr.
Gear: 8 trins aut.
Forbrug: 13,7 km/l
CO2 udslip: 167 g/km
Topfart: 230 km/t.
Acc. 0-100 km/t: 7,4 sek.
Totalvægt/Køreklar vægt: 2.400/1.837 kg.
Trailervægt: 2.400 kg.
V90 T5 pris fra 457.710 kr. (ifølge Volvo).
Ocean Race udgave: Ingen information.

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk