Jysk Automobilmuseum i Gjern i Søhøjlandet nær Silkeborg holder stævne for gamle lastbiler, varebiler og busser på næste lørdag den 7. september.

Interessen for de gamle biler er stigende – og det er ikke kun køretøjerne, men også deres historie og kulturen omkring bilerne.

Især yngre mennesker kan have svært ved at forestille sig, hvordan det var at være chauffør i de gamle lastbiler uden den moderne lastbils komfort og præstationer.

Før pallen og tipladet
Hele historien om de gamle biler – og hvordan de fungerede i gamle dage – i lastbilens barndom.

Dels de første lastbiler omkring 20’erne – og dels udviklingen efter anden verdenskrig, hvor bilerne blev mere sofistikerede. Dengang blev lastbilen fyldt og tømt med håndkraft – og tiplad og pallesystem var science fiction. Det var op på ryggen med sækkene og gang i skovlen.

 Bilerne var svære at køre. Unge chauffører ville aldrig acceptere et arbejde i en lastbil uden servostyring og klimaanlæg. Ikke noget med hviletidsregler – detvar lange dage bag rattet – men der var til gengæld fællesskab og sammenhold.

Blev slidt op
De gamle erhvervskøretøjer blev brugt til de ikke kunne mere – få blev bevaret, som det er tilfældet med de lidt dyrere personbiler. Heldigvis er flere blevet restaureret og bevaret – takket været entusiastiske samlere, der havde plads til at opbevare dem.

I Gjern kan man se nogle af disse erhvervskøretøjer – utroligt velholdte. Det gælder mærker som MAN, Mercedes, Scania, Volvo, Bedford, Ford, Dodge, Citroen, Hanomag, Triangel, Mack, Folkevognsbussen, motorcyklen Nimbus som varecykel – og mange, mange flere.

Bilernes ejere har i mange år mødtes ved det årlige veteranlastbiltræf ved Jysk Automobilmuseum i Gjern.

Mindes manden bag museet
Manden bag Jysk Automobilmuseum, Aage Louring, døde den 3. august i år. Veteranlastbiltræffet ved museet var en af de dage Aage Louring så frem til – og årets træf vil derfor være en god lejlighed til at mindes en af veteranbilverdenens store skikkelser.

Dansk Vintage Motor Club og Jysk Automobilmuseum vil derfor for 20. gang hædre de gamle slidere ved dette træf ved Jysk Automobilmuseum i Gjern næste lørdag den 7. september.

Gamle lastbiler, busser, varevogne og andre gamle erhvervskøretøjer over 25 år er velkomne sammen med de mange interesserede gæster, der plejer at dukke op. Træffet er åbent fra kl. 10.00 til 16.00.

Nærmere oplysninger og eventuel tilmelding af køretøjer til Hanne Louring tlf. 21372582, Jørgen Kjær tlf. 86983177 eller Otto Lehm tlf. 86431801.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk