Virksomheder bør ikke kun se på prisen, når de køber vinterdæk til deres varebiler – 12 ud af 15 vinterdæk dumper i FDM-test.

Årets vinterdæktest i FDM er hård ved dæk til varebiler og minibusser, der dumper på stribe.

Det er foruroligende, mener FDM, der opfordrer virksomheder til ikke kun at se på økonomien, når de køber dæk til deres firmabiler.

Vinterdæk til varevogne, campere og minibusser kommer nemlig på glatis i årets vinterdæk-test, som FDM har udarbejdet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

Værst på våd vej og i sne

Ud af 15 testede dæk dumper 12, mens de sidste tre langtfra imponerer. Det er ikke mindst ringe egenskaber på våd vej og i sne, der sender dækkene på slingrekurs.

Dermed ligner resultatet det fra årets sommerdæktest. Også her faldt dækkene til disse typer biler igennem.

Dækkene, der er mærket ’C’ for Commercial, er ofte udviklet til erhvervslivets behov, hvor der er lagt mere vægt på slidstyrke og høj bæreevne.

Bedre end sommerdæk

Men netop de egenskaber står ofte i vejen for et godt resultat på eksempelvis våd vej, hvor kun ét dæk klarede sig godt.

Samlet set står vinterdækkene dog bedre fast på våd vej end sommerdækkene.

I gennemsnit skulle de bruge 44 meter for at bremse helt ned fra 80 km/t på våd vej mod sommerdækkenes 52 meter. Også derfor giver det god mening at skifte til vinterdæk – vel at mærke de bedste af slagsen.

Ikke betryggende

”Taget i betragtning, hvor meget varevogne fylder i trafikken, er det ikke betryggende, at vinterdækkene til dem er så ringe, som vores test viser. Et godt vejgreb på især våde veje er helt afgørende for trafiksikkerheden. Derfor kan vi kun opfordre virksomheder og andre til at se på andet end økonomien, når de køber vinterdæk til deres biler,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Som tidligere går størrelserne fra årets sommerdæk-test igen i vinterdæk-testen. Det betyder, at der også er testet 16 dæk i størrelsen 15 tommer (185/65).

En god guide

”Det er naturligvis positivt og viser, at det faktisk er muligt at lave dæk, der også står fast om vinteren. Men som vores test viser, er der stadig forskel på dækkene. Her er vores test en god guide, der kan hjælpe én med at finde det dæk, der giver den bedste sikkerhed,” siger Søren W. Rasmussen.

I vinterdæktesten, som bringes i det nyeste nummer FDM’s medlemsblad ”Motor” bedømmes dækkene på deres egenskaber på våd og tør vej, og på sne og is, samt deres rullemodstand, slidstyrke og dækstøj.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk