Volvo Trucks har nu præsenteret sin første 100 procent eldrevne lastbil. Produktion og salg begynder til næste år. Rækkevidden er 300 km.

Volvo FL Electric er navnet på Volvo Trucks’ eldrevne lastbil, som netop er blevet præsenteret i Volvos hjemby Göteborg.

Rækkevidden er på hele 300 km – og opladning med hurtiglader på én- til to timer.

Den 16 tons lastbiler blandt andet udviklet til distributionskørsel i byer – samt til og renovationskørsel. Salget og serieproduktionen af den nye model begynder i Europa næste år.

Bæredygtig byudvikling

Med denne produktlancering er Volvo Trucks helt fremme med løsninger til eldreven godstransport i byerne.

“Vi er utroligt stolte over at kunne præsentere den første i en serie af 100 procent eldrevne Volvo-lastvogne, der er klar til almindelige trafikforhold. Med denne model gør vi det muligt for de byer, der ønsker en bæredygtig byudvikling, at udnytte de fordele, som transporter med eldrevne lastvogne giver,” siger Claes Nilsson, adm. direktør hos Volvo Trucks.

Den forbedrede luftkvalitet og det lavere støjniveau giver friere hænder til at planlægge boligområder og infrastruktur, end det er mulig
i øjeblikket.

Arbejde om natten

En eldreven lastvogn uden udstødningsemission kan bruges i indendørs terminaler og i miljøzoner. Deres lave støjniveau giver mulighed for at udføre mere arbejde om natten, så vejene belastes mindre om dagen.
Der er en betydelig markedsinteresse for eldrevne lastvogne.

“For at gøre overgangen så sikker og smidig som muligt tilbyder vi helhedsorienterede løsninger, der er baseret på hver enkelt kundes individuelle behov vedrørende kørselscyklusser, lastkapacitet, driftstid, rækkevidde og andre parametre,” siger Jonas Odermalm, der er produktstrategichef for Volvo FL og Volvo FE hos Volvo Trucks.

En sådan løsning kan omfatte alt fra ruteanalyser og batterioptimering til service og finansiering. Som altid er målet at tilbyde kunderne en høj driftstid og produktivitet.

Erfaring med 4.000 el-busser

Det er den samlede ekspertise inden for eldrevne transportløsninger, som danner grundlaget for denne lastbil fra Volvo Trucks.  Søsterselskabet Volvo Busser har allerede solgt mere end 4.000 eldrevne busser siden 2010.

Den teknologi, der bruges til fremdrift og energilagring i Volvo FL Electric, er blevet grundigt gennemtestet – og understøttes af Volvo Trucks’ netværk for salg, service og reservedele.

“Vi ved af erfaring, hvor vigtigt det er, at byerne, energiforsyningsselskaberne og køretøjsproducenterne samarbejder, for at en elektrificering i større skala kan blive virkelighed. Med god inspiration, aftalte standarder og en langsigtet strategi for byplanlægning og udvidelse af infrastrukturen til strømdrift kan processen bevæge sig meget hurtigere fremad”, siger Jonas Odermalm.

Sammen mend “Drive Sustainably”

Volvo Trucks mener, at det er altafgørende at have en helhedsorienteret tilgang til elektrificeringen af transportsektoren for at kunne håndtere de løbende udfordringer på områder som f.eks. generering af el og batterier.

For at sikre, at råmaterialerne til batterierne udvindes på en ansvarlig måde, samarbejder Volvo Group med netværket “Drive Sustainably,” som har en særlig funktion, der overvåger dette område. Volvo Group er også involveret i forskellige projekter, hvor batterier fra tunge eldrevne køretøjer genbruges til energilagring.

”Alle spørgsmål omkring håndtering af batterier er endnu ikke blevet løst, men både internt i Volvo Group og i samarbejdet med andre aktører arbejder vi aktivt på at føre udviklingen videre og skabe de nødvendige løsninger”, siger Jonas Odermalm.

Testes af kunder

De første lastvogne i Volvo FL Electric-serien er nu taget i brug hos kunder i Göteborg – dels af renovations- og genbrugsvirksomheden Renova, og dels af transportvirksomheden TGM.

Projektet Off Peak City Distribution har undersøgt effekterne af godstransport om natten i den centrale del af Stockholm.

Det viste sig, at ved at undgå myldretidstrafikken kunne lastvognene udføre opgaverne på en tredjedel af den normale tid i sammenligning med drift i dagtimerne.

Fakta Volvo FL Electric:
100 pct. eldreven lastvogn til distributionskørsel, renovationskørsel og andre anvendelser i bymiljøer, totalvægt 16 tons.

Drivline: 185 kW elmotor, maks. effekt/130 kW kontinuerlig drift, 2-trins transmission, kardanaksel, bagaksel. Maks. moment, elmotor 425 Nm. Maks. moment bagaksel 16 kNm.

Energilagring: 2-6 litium-ion-batterier, samlet 100–300 kWh.

Rækkevidde: Op til 300 km.

Opladning: AC-opladning via hovedforsyningen (22 kW) eller DC-hurtigopladning via CCS/Combo2 til op til 150 kW.

Opladningstid: Fra afladede til fuldt opladede batterier: hurtigopladning 1-2 timer (DC-opladning), opladning om natten op til 10 timer (AC-opladning) med maks. batterikapacitet på 300 kWh.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk