Årets varebil i Europa 2023 – Volkswagen ID.Buzz Cargo – er netop taget i brug af Falck – som paramediciner-akutbil – til kørsel i Region Syddanmark. Det skete fredag før påske på Falcks nye station i Christiansfeld.

Region Syddanmarks udgave af Volkswagen ID. Buzz Cargo er den første af sin art – og ifølge Falck den første elektriske akutbil. Også kaldet lægeambulance.

Opbygget af Autocentralen

Bilen er opbygget af Autocentralens særlige afdeling for ombygning og foliering – Auto:Design i Vejle. Arbejdet har taget cirka en måned.

Da ID. Buzz i udgaven som varebil ikke kan bestilles med elektrisk bagklap, så er det blevet installeret efterfølgende.

Det samme gælder bakkamera, som Falck stiller helt særlige krav til. Derfor er det blevet eftermonteret øverst på bagklappen.

Blå blink

Dertil adskillige blå blink hele vejen rundt om bilen – ligesom de almindelige forlygter er blevet suppleret med meget stærke LED-lygter, som – under udrykning – skifter hurtigt mellem nærlys og fjernlys.

I sidespejlene er der boret dioder ind, som har et virkelig kraftigt blåt lys, der er med til at gøre ID. Buzz-akutbilen særdeles synlig under udrykning. Og høres kan bilen naturligvis også.

Tilstrækkelig rækkevidde

I udgangspunktet har Volkswagen ID. Buzz Cargo officielt en rækkevidde på 414 kilometer (WLTP), som er optimistisk – og det er desuden oplagt, at bilen under udrykning og mere hård kørsel vil opnå en noget formindsket rækkevidde.

Man bruger også ekstra strøm ved en hurtig acceleration, som nemt klares af elmotoren på 204 hestekræfter, men med en sædvanlig aktionsradius for akutbilen på omkring 30-40 kilometer fra udgangspunktet midt i Christiansfeld bliver det næppe nogen stor udfordring at køre elektrisk.

Batterier og metanol

Der er bygget to ekstra batterier ind i køretøjet, så alt læge- og redningsudstyr kan køre uafhængigt af det batteri, der driver bilen. Det er også disse batterier, der driver udrykningshorn og -lygter samt andet udstyr, der ikke direkte har noget med bilens drift af gøre.

Der er også tilføjet en maskine, som kan producere strøm ved hjælp af metanol, som er medbragt i en stor beholder. Den skal sikre fortsat drift af udstyret, hvis indsatsen på et ulykkessted er så langvarig, at batterierne løber tør strøm.

Ifølge Falck er det nærmest usandsynligt, da man vil kunne trække strøm fra andre køretøjer – men blot for en sikkerheds skyld.

Fakta Autocentralen:

Autocentralen er en af Syd- og Sønderjyllands største bilkoncerner med syv bilhuse, der er fordelt i seks af de største byer i landsdelen: Horsens, Vejle, Kolding, Haderslev, Vejen og Esbjerg.

Endvidere driver Autocentralen en leasing-afdeling i Kolding og København – samt Auto:Design, der leverer indretning og foliering af køretøjer.

Koncernen er autoriseret forhandler af Citroën, Honda, Hyundai og Nissan samt Semler-mærkerne Cupra, Seat, Skoda og Volkswagen. Endvidere er Autocentralen autoriseret serviceværksted for Audi og Opel.

Samlet er der tæt på 400 medarbejdere i Autocentralen, som oprindeligt er grundlagt i 1976.

Der omsættes årligt mere end 12.000 nye og nyere brugte person- og varebiler i de syv bilhuse i Syd- og Sønderjylland.

I 2022 overtog Autocentralen ejerskabet af flexleasingselskabet Granturismo Cars.

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk