Toyota støttede DM i Skills i weekenden for at advare mod den store mangel på bl.a. autolakerere og pladesmede.

Det er måske ikke så svært for bilbranchen at finde egnede mekanikere, men det kommer til autolakerere og pladesmede ser det helt anderledes ud.
Mange værksteder har nærmest opgivet at få nye lærlinge.

Det er ellers meget normalt at høre, at der er mangel på lærepladser, og at eleverne fra de tekniske erhvervsuddannelser kæmper om at finde plads. Men når det gælder fagene autolakerer og karosseritekniker, er der netop masser af lærepladser, men ingen lærlinge til at fylde dem ud.

Flere har givet op

”Vi har værksteder, der efter et par års søgen helt har opgivet aktivt at finde egnede lærlinge på deres pladeværksteder,” siger pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.

Han forklarer, at over halvdelen af virksomhedens karosseri-teknikere går på pension inden for de næste ti år.

Det er en af årsagerne til, at Toyota og bilbranchen generelt står over for en kæmpe udfordring og en akut mangel på lærlinge fra uddannelserne. Det bekræfter de tekniske erhvervsskoler.

Ingen søger uddannelserne

”I bilbranchen generelt er der et stort behov for flere lærlinge. Vi oplever som skole, at virksomheder henvender sig og spørger til lærlinge i autolakering og karrosseriteknik, og vi må ganske enkelt svare, at vi ikke har nogle. Der er simpelthen ikke nok folk, der søger uddannelserne,” siger uddannelseschef Jesper Vang Falkenberg fra Teknisk Skole i Silkeborg.

TEC i Hvidovre kan ligeledes skrive under på, at der er et problem på området. Her melder man om, at man indtil for nylig lige akkurat har kunnet følge med markedet, men at der er brug for et øget fokus på især pladesmede – også kaldet karrosseriteknik.

Få kender uddannelserne

”Vi kan klart se, at der et problem på området. Det handler nok om, at der ganske enkelt ikke bliver informeret nok om det. Folk kender ikke til uddannelserne. De fleste ved jo, hvad en automekaniker er, men medmindre en af dine venner eller én fra din familie er pladesmed eller karrosseritekniker, så har du sikkert ikke hørt om uddannelsen før,” siger uddannelsesleder Jesper Holm Guldstad fra TEC i Hvidovre.

Jesper Vang Falkenberg peger på, at alle kan relatere til en ridse i lakken eller en bule i bilen, men det er de færreste, der tænker over, hvordan det rent faktisk laves.

Advarsel fra Toyota

Manglen på lærlinge er ikke gået ubemærket hen i bilbranchen, hvor Toyota nu advarer mod problemet – og derfor nu forsøger at skubbe erhvervsuddannelserne i en positiv retning.

Det sker bl.a. som hovedsponsor ved DM i Skills, der foregik i den forgangne weekend. Det er konkurrence, hvor de dygtigste elever i landet på 61 forskelle erhvervsuddannelser dystede mod hinanden. Her var fagene karrosseritekniker og autolakerer også at finde blandt de konkurrerende discipliner.

”Det er lige så vigtigt for os at have en dygtig autolakerer eller karroseritekniker, som det er at have dygtige og kompetente sælgere i vores forretninger. Vi er i 15 år i træk kåret som det bilmærke, der har de mest tilfredse værkstedskunder. Skal vi fastholde den position og fortsat levere faglig service på topplan, kræver det tilgang af nye unge kompetente og ansvarlige medarbejdere, der kan levere service i top med ekspertviden og faglig stolthed,” siger Anders Tystrup.

Håber at tiltrække flere

Han peger på, at det var helt naturligt for Toyota at støtte DM i Skills, da det giver de unge muligheden for at konkurrere og dygtiggøre sig inden for deres respektive områder.

”Og så tiltrækker det forhåbentlig nye, unge og lovende elever til de lidende fag inden for bilbranchen,” siger Anders Tystrup.

Næste DM i Skills foregår i april 2019.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk