DAF Trucks har sammen med den kendte busproducent VDL netop præsenteret en elektrisk udgave af mellemklasselastbilen CF – og flådetest starter med det samme.

Elektriske lastbiler er pludseligt blevet det det helt store hit.

Lastbilsproducenterne er måske blevet ekstra presset af Tesla’s udspil med en el-lastbil for nylig. Om end ingen har set den køre.

VDL el-ekspertise

Men ingen producent med respekt for sig selv har ikke en prototype kørende eller på vej – og i går var det så hollandske DAF, der fulgte ”strømmen.”

Under stor mediebegivenhed – og med deltagelse af Hollands infrastrukturminister Cora van Niewhuizen – løftede DAF sammen med busproducenten VDL sløret for den elektriske CF lastbil.

Det skete i Eindhoven, hvor begge producenter har til huse med fem kilometers afstand.

Født over et DAF værksted

Og det er ikke er prototype i basis-forstand. Topchef for DAF Trucks, amerikaneren Prestin Feight (DAF ejes af den amerikanske PACCAR koncern), kørte selv den første udgave ud af hallen, hvor præsentationen foregik.

Det skete i øvrigt sammen med minister Niewhuizen, der i sin tale ved præsentationen i går overraskede med at fortælle, at hun er født i en lejlighed over et DAF værksted.

Hurtigladning: en halv time

Elbilen har som diesel-udgaven 40 tons totalvægt. Førerhuset ser ud som alle CF førerhuse – men dieselmotoren er erstattet af en 210 kW elektromotor og en 170 kWh litium-ion batteripakke – udviklet af VDL – som netop har leveret Europas største flåde af elektriske busser til Amsterdam.

CF Electric kan hurtiglades på en halv time – ellers tager det kun halvanden time. Rækkevidden er på 100 kilometer, så køreturen skal planlægges. Ikke meget for en moderne lastbil – men i eludgave passer det til behovet for bydistribution.

Barnebarn af stifteren

Selve chassis’et, drivlinen og førerhuset bygges af DAF, mens drivlinen derefter monteres af VDL.

VDL er et familieforetagende grundlagt i 1965. DAF blev grundlagt i 1928 af Hubert Van Doorne.

Det var barnebarnet af VDL’s stifter – og øverste chef for VDL i dag – Willem van der Leegte, som præsenterede den nye drivline, som allerede er blevet testet under alle klimatiske forhold

DAF CF Electric – fakta:
Trækker vægt: 9.700 kg
Elektrisk motor: 210 kW
Moment: 2.000 Nm
Kapacitet batterier: 170 kW
Rækkevidde: 100 km
Hurtigladning: 30 minutes
Normal fuldladning: 1.5 hours

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk