Den blev født i 1941 – i begyndelsen af anden verdenskrig – og er fortsat et ikon. Alle kender den fra både amerikanske krigsfilm med John Wayne og danske soldater-kammerater-film med Dirch Passer og Co.

Nu er den blevet bygget i en million eksemplarer – den gamle JK model, som i jubilæumsmodel er rullet af båndet på Chryslers Toledo-fabrik i Ohio.

Fabriksledelse, fagforening og medarbejdere var klar med festtaler, da den sorte Jeep Wrangler Rubicon kørte af båndet forleden. Kunden venter nu spændt  i Sarasato i Florida.

General Purpose
Det er kun i otte år, at fabrikken i Ohio har bygget Jeep, som betyder GP i lydsprog – eller General Purpose. Udviklet til forsvaret – og nu både en bil til forsvaret og til private købere, som ønsker en bil, som kan lidt mere end de fleste biler.

Der er 600 medarbejdere tilknyttet fabrikken, som er dedikeret produktionen af den suveræne off-road’er.

Jubilumsbilen hedder Rubicon og opkaldt efter en af USA’s mest kendte off-road strækninger – og det betyder bl.a. at man får øget frihøjde og specielle B.F.Goodrich KN2 odd road dæk samt specielle stålkofangere,

Cherokee i ny udgave
Ialt har der været to mio. entusiastiske Jeep ejere i verden gennem årene. Herhjemme ligger forsvaret på førstepladsen, men især mange gulpladebiler er solgt gennem årene.

Fabrikken i Ohio bygger andre udgaver end Wrangler – i Danmark er nok Cherokee den mest kendte og snart indledes produktionen af 2014 udgaven.

Jeep Wrangler kom til i Ohio i 2006. Den oprindelige Strickney fabric blev åbnet I 1942 – og byggede udover de kendte Jeep’s også Jeep Waggoner. Dengang en del af af AMC, American Motors Corporation. Fra august 1987 ejet af Chrysler.

Mange modeller
Den nuværende Toledo North fabrik kom til I 1997 for at bygge Jeep Liberty, som kom til salg i 2001. I 2006 fulgte Dodge Nitro – både Liberty og Nitro blev bygget frem til hhv. august 2012 og december 2011.

Med de nye Jeep modeler vil fabrikken få 1,105 nye medarbejdere på nyt andet skiftehold – som bringer antallet af ansatte op på 3.000.

71 år er det blevet til  for Jeep. Programmet omfatter i dag modellernes Compass, Grand Cherokee, Patriot, Wrangler og Wrangler Unlimited – plus den nye Cherokee senere i år. Jeep sælges i 120 lande i verden.

Siden 2009 har Chrysler Group været en del af Fiat koncernen – og bygger foruden Chrysler også Jeep, Dodge, Ram, Mopar, SRT – samt Fiat. Chrysler blev etableret i Walter P. Chrysler i 1925. Fiat blev grundlagt i Torino i 1899. Hovedkontoret i USA er i Auburn Hills, Michegan

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk