Da Jeep begyndte sin officielle historie i 1941, var det nok de færreste, der tænkte på, at der godt 80 år efter kun ville blive bygget elektrificerede udgaver af den legendariske off-road’er.

Dengang var det Ford og Willys, der byggede den lille Jeep til den amerikanske hær til brug i anden verdenskrig – nu er det Stellantis, der står bag.

Og kunderne er ikke kun forsvar i forskellige lande – men alle, der vil frem i terrænet – eller (i dag) sende et signal om frihed.

Kun el efter 2030 i Europa

Jeep vil være verdens førende elektriske SUV mærke med el-udgaver i både Europa og USA inden der står 2026 på kalenderen.

I 2030 er der ikke Jeep modeller med forbrændingsmotorer i Europa. Men nok i USA og andre steder på kloden.

Krav om jobbil

Spørgsmålet er så, hvor meget trailervægt i elbilerne, man kan fremtrylle – og hvad de professionelle kunder vil sige til udviklingen.

For herhjemme er der fortsat firmaer, der køber Jeep som Van og pick-up – og opgaverne i firmaerne er jo de samme som før.

De nye el-udgaver

Af de nye amerikanske Jeep modeller, er det SUV-modellernee Recon og Wagoneer – der først skal introduceres i USA, inden vi får glæde af dem.

Recon kommer med terrængående egenskaber med Jeep Selec-Terrain management system, e-locker aksel teknologi, Undervogns beskyttelsesplade, trækspil og specielle off-road dæk.

Elbil til safari

Desuden Jeep open-air frihed med one-touch aftageligt tag, døre og vinduer – som i den nuværende Wrangler model – samt den nyeste generation Uconnect system, inklusiv detaljerede rejse guides til de bedste off-road ruter og destinationer.

Bilen vil have rækkevidde nok til at klare en tur i vildnisset på el – og nå tilbage til en ladestander i byen, siger man hos Jeep – men det kommer nok an på, hvor langt man vil nå på sin safari.

640 km rækkevidde

Den anden globale Jeep nyhed er Wagoneer S. En elektrisk luksus-SUV med strømlinet og aerodynamisk design, 4×4 egenskaber, nyeste teknologi og gode præstationer i form af både acceleration og rækkevidde.

Wagoneer skal sælges over hele verden, også i Europa, og vil kun blive tilbudt som elbil. Den får en rækkevidde på ca. 640 kilometer på en opladning, den har 600 hestekræfter og når 100 km/t på 3,6 sekunder.

Den nye elektriske Wagoneer vil blive lanceret næste år, og produktionen vil begynde i Nordamerika i 2024. Senere vil Wagoneer også blive tilbudt til det europæiske marked.

Bygget til Europa

Men alle nyheder begynder ikke i USA, for Jeep har store ambitioner i Europa. Ved årets udgang vil hele Jeeps modelprogram således være elektrificeret på næsten alle europæiske markeder.

Jeeps europæiske planer for fremtiden bygger på 4xe momentum, som kendes på modellerne herhjemme i dag.

Jeep vil få et modelprogram af hårdføre, fuld-elektriske biler – designet og skaleret til det Europæiske marked.

Mindre end Renegade

Den Europæiske Jeep-offensiv bliver skudt i gang med den fuld-elektriske kompakte SUV Jeep Avenger.

Den blev vist første gang tidligere i år, under præsentationen af Stellantis’ langsigtede strategiske plan, kaldet ”Dare Forward.”

Jeep Avenger er en lille SUV og vil placere sig under den nuværende Jeep Renegade i Jeeps modelprogram. Så den bliver lige så lille som de oprindelige Jeep.

Polski Fiat fabrik

Bilen vil blive produceret på den tidligere FSM/Polski Fiat-fabrik i Tychy i Polen, hvor man tidligere byggede Fiat 126, Fiat Cinquecento og senest Fiat Panda.

Den lille B-SUV skal charmere danskere og andre europæerne med et moderne design, nyeste teknologi, en stor frihøjde og god plads inden døre – også til gods og bagage.

Rækkevidden bliver i omegnen af 400 kilometer på en opladning. Væsentligt bedre end Renegade plug-in udgaven i dag, som har en meget lille tank.

“Den nye Avenger har en størrelse, der er skræddersyet til det Europæiske marked. Det er en moderne, sjov og emotionel SUV og vil appellere til et stigende antal kunder, på udkig efter en hårdfør, kompakt, moderne og fuld-elektrisk Jeep som alternativ til de eksisterende modeller,” siger Antonella Bruno, chef for Jeep i Europe i Stellantis koncernen.

Jeep Avenger bliver vist første gang til dette års Paris Motor Show, der slår dørene op den 17. oktober. Jeep regner med at bilen vil blive markedsført i løbet af første kvartal til næste år.

4xe er det nye 4×4

I dag har Jeep kun vist et lille glimt af deres nye portefølje af fuld-elektriske SUV’er. Det giver en idé om, hvad der er på vej over de næste 24 måneder.

”4xe er det nye 4×4. Den stærke kombination af Jeep design, legendariske 4×4 egenskaber og elektrificering vil redefinere SUV markedet og give flere kunder i flere lande og i flere segmenter muligheden for at tilslutte sig vores mission frem mod nul emissions frihed,” sagde Christian Meunier, øverste chef for Jeep-branded World Wide.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk