For godt 14 mia. kroner (237 mia. yen) har Nissan Motor Co. Netop købt 34 pct. af aktiekapitalen i Mitsubishi Motor Corporation (MMC). Hermed bliver Nissan største aktionær i MMC.

De to bilproducenter har hverr for sig netop lanceret en ny pick-up model – som sælges med forskellige bilmærker. Således bygger MMC en pick up for Fiat og Nissan en pick up for Renault. Måske bliver næste modeller mere fælles end i dag.

MMC bliver dermed en del af alliancen, som også omfatter Renault og Samsung. Andelen skulle ligge lige under den andel, der ville betyde, at man også havde vidtrækkende forpligtelser overfor bl.a. medarbejdere.

Opkøbet, som kom kort efter at MMC’s ledelse havde indrømmet omfattende snyd med forbrugstallene på en række biler – som bl.a. var leveret til Nissan. Snyderiet har foregået i et kvart århundrede.

Fælles fabrikker og platforme
Den nye alliance betyder bl.a. en udvidet strategisk alliance. De to selskaber har i fem år samarbejdet – men nu skal der bl.a. ske fælles indkøb, fælles platforme, teknologideling, fælles fabriksudnyttelse – samt adgang til nye markeder.

Carlos Ghosn, administrerende direktør og præsident for Nissan, udtaler, at der er tale om et stort fremskridt og en win-win situation for såvel Nissan som MMC.

”Det genererer en dynamisk ny spiller i automobilindustrien, som vil samarbejde intensivt, og udvikle omfattende synergier. Vi bliver den største aktionær i MMC, med respekt for deres mærke, deres historie og et ønske om at booste deres udviklingsmuligheder. Vi vil supportere MMC i deres udfordringer og ønsker dem velkommen som det nyeste medlem af vores øget Alliance familie,” udtaler Ghosn, der også står i spidsen for Renault.

Maksimal udbytte
Osamu Masuko, der er bestyrelsesformand og administrerende direktør for MMC, udtaler, at Nissan gennem længere tid med succesfulde samarbejder har udviklet et stort kendskab i at maksimere udbyttet af alliance samarbejder.

”Denne aftale vil understøtte længerevarende værdier, som vil være nødvendige for vores to firmaes vej mod fremtiden. Vi vil opnå længerevarende gevinster gennem et mere omfattende strategisk partnerskab, der inkluderer deling af ressourcer i form af udvikling og indkøb,” udtaler Masuko.

I forbindelse med handelen opkøber Nissan 506,6 millioner ny-udstedte MMC aktier til godt 28 kroner pr. stk. Prisen på aktierne afspejler en vægtning af gennemsnitprisen i perioden mellem 21. april og til og med 11. maj i år.

Støtte fra Heavy Industries
MMC og Nissan forventer, at Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation og The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ – vil fortsætte deres fælles store aktieandel af Mitsubishi Motors, og at de vil støtte den strategiske alliance.

Den foreløbige aftale vil blive efterfulgt af en endelig alliance-aftale, som forventes underskrevet i slutningen af maj i år samtidig med endelig underskrift på aktiekøbet med de nuværende MMC Mitsubishi Group aktionærer samt øvrige godkendelser. Handelen forventes at være i orden med udgangen af dette år.

Nissans beslutning om at opkøbe en strategisk aktiepost i MMC er seneste udvidelse af deres Alliance model, der bygger på 17 års krydset aktieejerskab med Renault. Nissan har også opkøbt aktier eller indgået aftaler med andre bilfabrikanter såsom Daimler og AvtoVaz (producenten af Lada).

MMC vil foreslå et antal Nissan kandidater som bestyrelsesmedlemmer i forhold til Nissans stemmerettigheder – herunder en Nissan kandidat som bestyrelsesformand.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk