Et ny batteri-samlefabrik blev for nylig indviet af Scania. Fabrikken ligger i Södertälje syd for Stockholm og er nabo til Scanias hovedfabrik.

Der er tale om en nøglefunktion for Scania – for det nye anlæg muliggør serieproduktion af kraftige el-lastbiler.

”Hos Scania har vi gjort det til vores formål at drive skiftet mod et bæredygtigt transportsystem. Med batterienheden i drift har vi en af de vigtigste nøglefunktioner på plads for at accelerere skiftet til elektrificering,” siger Christian Levin, administrerende direktør for Scania og TRATON Group.

50 pct ellastbiler i 2050

I 2030 er det Scanias mål, at 50 procent af salget skal være el-lastbiler.

”Skiftet til elektrificerede løsninger er den største transformation i transporthistorien, og 2023 er året, hvor det for alvor tager fart,” siger Levin.

Der er tale om en investering på 1,5 milliarder svenske kroner alene for den nye batterienhed.

Battericeller fra Nordsverige

Allerede i april afslørede Scania og samarbejdspartneren Northvolt en fælles udviklet battericelle – specielt designet til tung transport med ekstra god ydeevne og et lavt CO2-fodaftryk.

Cellen produceres på gigafabrikken Northvolt ETT i det nordlige Sverige og fragtes til Södertälje.

Fra begyndelsen af denne måned er cellerne så blevet samlet i batteripakker på det nye 18.000 kvadratmeter store anlæg i Södertälje, hvilket muliggør opstart af serieproduktion af Scanias el-lastbiler til regional transport.

Holdbarhed ligesom lastbilen

Batteri-samlefabrikken er blevet placeret ved siden af chassislinjen, som blev redesignet i sommer til storskala-produktion af el-lastbiler. Det var betingelserne for at få etableret hurtige og effektive produktionsforløb.

Batterisamlingen vil beskæftige 550 Scania medarbejdere og er stærkt automatiseret, når det gælder forsyningskæden – lige fra indgående dele over produktion til endelig levering.

”Battericellen, der samles i moduler og pakker, har kapacitet til 1,5 millioner kilometer – svarende til lastbilens levetid,” siger Marcus Holm, chef for produktion og logistik hos Scania.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk