Opel har som første medlem af PSA meldt nyt ud om en ny kommende elektriske mini-van, som både skal sælges som Peugeot, Citroën og Opel – og formentlig også som Toyota som led i samarbejdet med den japanske bilkoncern.

Som diesel og benzin er bilen allerede lanceret i 2019 – og vandt titlen Van of the Year såvel som titlen Årets Varebil 2019 i Danmark.

Vi taler om den kommende el-udgave af Peugeot Partner, Citroën Berlingo og Opel Combo. Senere formentlig også som den elektriske Toyota Proace City.

Opel melder først ud

Pudsigt nok er det Opel, der først sender officielle data ud om el-bilerne, der alle formentlig ventes lanceret i Europa i efteråret i år. Toyotas lancering af Proace City el- udgaven ved vi dog ikke noget om.

De nye mini-elvarebiler efterfølger de større eludgaver af de større Peugeot Expert, Citroën Jumpy og Opel Vivaro – som vandt prisen Van of the Year for i år – 2021. Senere vil søstermodellen Toyota Proace også dukke op i eludgave.

Alle varebiler med el i år

”Den fuldt elektriske Opel Combo-e gør det muligt for brugere af små varebiler i byerne, at transportere den største og tungeste last i denne klasse. Combo-e fortsætter vores nul-emissions offensiv i varebilssegmentet, der startede sidste år med introduktionen af Vivaro-e. Med introduktionen af den nye Movano-e senere i 2021 vil hele vores modelprogram af varebiler være elektrificeret,” siger Opels CEO Michael Lohscheller. Er det fortsat usikkert

Med hensyn til den elektriske Movano er der usikkerhed om fremtiden. Vil den fortsat blive produceret af Renault og således blive søstermodel til Renault Master Z.E. – eller vil PSA gruppen selv bygge bilen som søstermodel til en ny udgave af trillingerne Peugeot Boxer, Citroën Jumper og Fiat Ducato. Men det nok være svært at nå i år.

Rækkevidde på 275 km

Combo-e er tænkt som transportløsningen for små forretninger og erhvervsdrivende, der gerne vil have en helt grøn varebil til transport i byer – bl.a. Last Mile distribution. Rækkevidden opgives til op til 275 kilometer efter WLTP målingen.

Combo-e har varerum op til 4,4 kvadratmeter og nyttelast på 800 kg. I dobbeltkabineudgave kan der være op til fire passagerer plus chaufføren.

Højt sikkerhedsniveau

Combo-e er udstyret med en hel række af teknologier og assistentsystemer. Her kan bl.a. nævnes træthedsassistent, skiltegenkendelse samt front kollisionsalarm med automatisk nødbremse. Der ud over kommer bilen med hill assist og linjevogter.

Der er ikke nævnt adaptiv fartpilot, men det er standard i topudgaverne af benzin- og dieseludgaverne.

Et særligt anvendeligt system, når man kører varebil, er ”Surround Rear Vision”. To kameraer giver udsyn bagud og til siderne og sikrer, at cyklister og fodgængere bliver opdaget i tide, ved højre sving.

Trailer på 750 kg.

Bilen kommer i to længder. Den 4,4 meter lange Combo-e, der har en hjulafstand på 2785 mm., kan indeholde genstande på op til 3.090 mm i varerummet, må lastes med op til 800 kg og varerummet rummer mellem 3,3- og 3,8 kubikmeter.

Den må trods el-udgave trække en trailer på 750 kg. Hertil kommer trailerstabilitets-kontrol. Vi skal også nævne bilens sensor-baserede lastvægts indikator, der med et tryk på en knap kan fortælle om bilens last er over det tilladte.

Man kan som ekstraudstyr også få bilen med ekstra frihøjde, og det gælder også elektroniske antispin system IntelliGrip sikrer stabil kørsel i mudder, sand eller sne.

XL udgave

Der kommer også en XL-udgave på 4,75 meter med en hjulafstand på 2.975 mm og en varerumsvolumen på op til 4,4 kubikmeter, som kan indeholde genstande, der er op til 3.440 mm lange.

Bilen rummer op til to europaller. Takket være en luge i adskillelsen er det stadig muligt at transportere længere genstande.

Med appen “MyOpel”, kan man tracke og logge bilens kørsel, hvor meget strøm den har tilbage, forvarme bilen, se kørselsmønstre og holde styr på service-intervaller.

To infotainment-systemer

Som en anden service tilbyder Opel også ”OpelConnect”, der bl.a. indeholder eCall, vejsidehjælp og LIVE Navigation1, der tilbyder online trafikinformation i realtid.

Combo-e kan fås med to infotainmentsystemer. Enten Multimedia Radio eller MultimediaNavi Pro, der begge kommer med en stor otte tommer touch-screen med mobil integration via Apple CarPlay og Android Auto.

Opel vil tilbyde en elektrificeret version af alle person- og varebiler inden udgangen af 2024. Priser, udstyr og lancering er endnu ikke kendt for det danske marked.

Teknisk set

Teknisk yder Combo-e 100 kW (136 HK) og 260 Nm i moment. Den kan accelerere fra 0-100 km/t på 11,2 sekunder og topfarten er elektronisk begrænset til 130 km/t.

Den har et regenerativt bremsesystem, der kan indstilles i to trin. Batteriet er på 50 kWt og kan hurtiglades via en 100 kW ladestander til 80 pct. kapacitet på ca. 30 minutter.

Combo-e kommer enten med en tre-faset 11 kW- eller en et-faset 7,4 kW on-board lader. Batteriet har 216 celler i 18 moduler, der er placeret under gulvet mellem for- og bagaksel og sikrer, at batteripakken ikke tager plads fra varerum og interiør.

 

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk