Coop har valgt selv at stå for udbringning af varer fra Coop.dk og ansætte egne chauffører – og samtidig få ordnede forhold for chaufførerne gennem en overenskomst med 3F Transport.

Det betyder klare rammer, enklere distribution og tryghed om løn, pension og rettigheder til chauffører, der bringer dagligvarer ud for Coop.

Den nye overenskomst dækker en stor del af det voksende marked for onlinehandel med direkte levering af dagligvarer – og varerne fra Coop.dk MAD leveres på baggrund af overenskomst hele vejen fra lageret og frem til døren.

Klare rammer

Overenskomsten dækker chaufførerne i de varebiler, der kører dagligvarer fra Coop.dk MAD til såvel private husstande som erhvervskunder, kommuner og øvrige kunder.

Det betyder ud over de klare rammer for aflønning af chaufførerne også pension, betaling for overarbejde og andre almindelige rettigheder, som det danske arbejdsmarked er kendt for.

Aftalen er kommet i stand efter, at Coop har besluttet at ansætte chauffører direkte.

Samme regler for underleverandører

Hidtil har Coop benyttet en række underleverandører, men nu samles størstedelen af distributionen direkte under Coop.

Coop kan fortsat benytte underleverandører, og underleverandørernes aflønning skal fremover følge de gældende chauffør-overenskomster.

Coop mener, at det er vigtigt, at digitaliseringen i detailhandelen også sker efter den danske model, der sikrer ordnede forhold for medarbejderne.

Kan forudse efterspørgslen

”Vores salg er steget så meget det seneste år, at vi bedre er i stand til at forudse efterspørgslen. Derfor vil vi gerne gå over til at have vores egne chauffører, som kan sikre kunderne den bedste oplevelse, når de får varer fra Coop.dk MAD,” siger adm. direktør Kræn Østergaard Nielsen fra Coop.

Han peger på, at man hos Coop ønsker at tage ansvar for deres chauffører, som er Coops ansigt hos kunderne i forbindelse med online-handel.

”Vi er derfor glade for de konstruktive forhandlinger, vi har haft med 3F om en overenskomst, som sikrer både ordnede forhold for vores medarbejdere og en fleksibel levering for kunderne,” siger Coop-direktøren.

Et gennembrud

I 3F Transport kalder formand Jan Villadsen den nye overenskomst et gennembrud for fair transport i hele distributionskæden.

”Jeg er meget glad. Overenskomsten med Coop er et vigtigt gennembrud i en tid, hvor onlinehandel er i stærk vækst, mens medierne beretter om uhyrlige forhold på den her del af arbejdsmarkedet,” siger Jan Villadsen, formand i 3F Transport.

På ordentlige vilkår

Onlinehandel gør livet lettere for mange, men arbejdet skal foregå på ordentlige vilkår.

”Overenskomsten med Coop sikrer, at forbrugere nu kan vælge sikkerhed for fair transport og ordnede forhold, når de bestiller varer. Samtidig kan den nye overenskomst medvirke til at skabe lignende rammer hos andre virksomheder, der leverer varer direkte til forbrugernes dørtrin eller andre ydelser via en app”, siger Villadsen.

 

 

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk