Han vandt sit seneste VM i rally, det finske vinterrally, tilbage i 1999 – men han har ikke glemt at køre hurtigt. Den 56 årige finne Juha Kankkunen imponerede alle, da han for nylig satte verdensrekorden for traktorer med 130 km/t i Finland.

Den nye verdensrekord er 130,165 km/t. Rekorden blev sat på en snedækket finsk vej i Lapland. Traktoren var en 7,7 tons T234 fra den lokale producent Valtra – og det var vinterdækspecialisten Nokian Tyres, der sørgede for dækkene – iøvrigt verdens første vinterdæk til traktorer,  Nokian Hakkapeliitta TRI.

”Jeg har før opnået tophastigheder i test med flere forskellige biler. Dette var første gang med en traktor, og vi satte straks en verdensrekord. Dækkene og traktoren fungerede rigtig godt sammen, selvom vejret var udfordrende, ” sagde Juha Kankkunen efter sin nye rekord.

Fire VM titler
Det finske rally-es havde sin rally-karriere fra 1979 til 2010 – begge gange i det finske rally. Han opnåede i fire verdensmesterskaber i årene 1986, 1987, 1991 og 1993 – og det blev i alt til 23 sejre. Hans første sejr var i Safari Rally i Afrika i 1985, og sin sidst sejr som nævnt i Finland i 1999.

”Når en traktor køres så hurtigt på en snedækket vej, kræver det et enestående greb, stor stabilitet og gode håndteringsegenskaber. Det har været vores mål under udviklingen af vores vinterdæk til traktorer,” siger projektleder Tero Saari fra Nokian Tyres.

Rekorden blev sat på flyvepladsen Vuojärvi i Finland nær Rovaniemi. Lige på polarcirklen.

2.300 meter teststrækning
Den samlede længde på den pakkede snebane var 2.300 meter, og en 50-meter hastighedsfælde blev opsat i midten af banen.

I ”gamle dage” i 60’erne sagde man i spøg, at Volvo var verdens hurtigste traktor. Men i dag er det er Valtra traktor, der jo normalt ikke kører 130 km/t – hverken på marken eller på landevejen som transportenhed.

Traktorer bruges ofte som alternativ til lastbiler til at trække en trailer. Der er bagdele med hensyn til rækkevidde – men fordele med hensyn til køre/hviletidsregler, som traktorer ikke er omfattet af.

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk