Scania har fået tilladelse af den svenske Transportstyrelsen til at teste selvkørende lastbiler på E4-motorvejen mellem Södertälje syd for Stockholm og Jönköping ca. 300 km syd for Södertälje.

Testkørslerne finder sted i samarbejde med den amerikanske tech-virksomhed TuSimple, der er førende inden for udvikling af autonome køretøjer og en nøglepartner for Scania og TRATON-koncernen på dette område.

De selvkørende lastbiler skal indsættes i normal drift for Scania Transportlaboratorium AB.

Muligt ved platooning

Det er Scanias helejede datterselskab, der drives som en helt normal vognmandsforretning og dagligt transporterer store mængder gods mellem Scanias forskellige produktionsanlæg i Sverige, Holland og Frankrig.

“Den selvkørende teknologi fører næppe til førerløse lastbiler på offentlige veje men forventes at kunne øge sikkerheden og aflaste chaufføren markant. Førerløse lastbiler kunne dog være en teknisk mulighed i forbindelse med platooning på motorveje, hvor en bemandet lead-truck har 1-2 førerløse lastbiler efter sig,” siger salgsdirektør Anton Freiesleben fra Scania Danmark.

Fortsat chauffør om bord

Testene af de selvkørende køretøjer omfatter teknologi på niveau 4 ud af 5 på den såkaldte SAE-skala, der angiver niveauet for autonomi for selvkørende køretøjer.

Niveau 4 angiver, at lastbilerne reelt er selvkørende, men at kørslen af sikkerhedsmæssige årsager hele tiden overvåges af en chauffør ombord på køretøjet.

En af Scanias testingeniører vil også være til stede under kørslen for at overvåge og verificere de data, der overføres til lastbilens styresystem fra de mange sensorer, der muliggør den autonome kørsel.

Også tests i Kina og i USA

Både i USA og i Kina gennemføres allerede i dag testkørsler med lastbiler på niveau 4 på offentlige veje.

”Så vidt jeg ved, er Scania dog den første lastbilproducent i Europa, der tester teknologien på motorveje under normale driftsforhold”, siger Hans Nordin, der er ansvarlig for det såkaldte Hub2hub-projekt.

Også tests til Helsingborg

Scania planlægger at udvide testen til hele den 525 km lange strækning mellem Södertälje og Helsingborg i Skåne senere i år.

”I de kommende år forventer vi også at kunne teste teknologien i andre europæiske lande samt i Kina,” siger Hans Nordin.

Scania har også testet selvkørende lastbiler til minetransport i Australien siden 2017.

Snart en realitet

”Erfaringerne fra disse tests viser, at autonome køretøjer kan blive en realitet inden for få år til transportopgaver på afgrænsede områder som miner og terminaler,” siger Nordin.

Ifølge ham er såkaldt Hub2hub-transport – f.eks. kørsel på motorveje mellem store distributionscentre – den første transporttype, hvor selvkørende lastbiler kan blive en realitet på offentlige veje.

Klar til markedet om fem år

”Vi er kommet så langt i udviklingen af selvkørende køretøjer, at teknologien måske er klar til at blive introduceret på markedet for denne type transport inden for de næste fem år. Det vil dog tage længere tid, før autonome køretøjer finder vej til at løse transportopgaver på landeveje med modkørende trafik samt i bytrafik,” siger Hans Nordin.

Scanias partner i udviklingen af teknologi til selvkørende køretøjer, TuSimple har hovedkvarter i San Diego i USA og testfaciliteter i Tucson, Shanghai og Beijing.

Virksomheden har siden grundlæggelsen i 2015 udført millioner af testkilometer på motorveje for at udvikle teknologien til selvkørende køretøjer på niveau 4 for autonomi. Virksomheden betragtes i øjeblikket som førende inden for området.

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk