”Tria,” sagde damen i telefoncentralen, når jeg ringede til svigerforældrenes firma på Østerbro i København tilbage i begyndelsen af 1970’erne –  og jeg svarede ”6102”. Og damen på centralen svarede omgående ”jeg forbinder.” Hvis hun da ikke meldte ”optaget.”

Jo, nostalgien brager igennem, når man hører navnene på de fire nye boremaskiner, der skal i gang med at bore tunneler til Metro-cityringen i København. 

Navnene er fundet gennem en navnekonkurrence, hvor 1.000 forslag blev sendt ind til et dommerpanel – tre af dem var forslag om navne fra de gamle telefoncentraler, som blev etableret tilbage fra begyndelsen af forrige århundrede.

Navne fra centraler i fire bydele
De tre vindere får nu mulighed for at invitere en gæst med til dåben af den første maskine i Nørrebroparken. Dato for dåben er dog endnu ikke fastsat.

Valget blev så centralerne Eva, Minerva, Nora og Tria – hver fra sin del af byen, og det igen ren symbolik, for herigennem skal city-ringen køre.

Kun få havde telefon dengang i 1907, da den første central af de fire, Nora, åbnede i Blågårdsgade som en manuel central med telefondamer.

Dommerpanelet
Men de næste årtier fik flere og flere telefon – og forbandt folk på tværs af byen – som Metroen gør i dag.

Det var afgørende for dommerne, fortæller Signe Schou Hansen er til daglig studerende og nabo til metrobyggeriet i Nørrebroparken , og én af dommerne.

De øvrige var med formand i Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse Jakob Lange, sognepræst i Stefanskirken Pernille Østrem og vice-bagsideredaktør på Politiken Mads Zacho.

Fakta om navne og tunnelboremaskiner:
Det er en verdensomspændende tradition at navngive tunnelboremaskiner forud for deres første tur lige som skibe navngives forud for deres jomfrurejse. Det skal bringe lykke til på projektet.

Om de gamle telefoncentraler:
Danmarks første telefoncentral åbnede med 22 abonnenter i København i 1881. Telefonsamtalerne ekspederedes af en telefonist, som kunne — men ikke måtte — følge med i samtalerne.

I 1930’erne gik telefoncentralerne fra at være manuelt betjente til at være halv-automatiske. I denne periode blev navnene på centralerne vigtige huskeredskaber, fordi man skulle dreje for eksempel ”NO” (Nora), hvis man skulle ringe til en modtager på Nørrebro eller ”TR” (Tria), hvis man skulle ringe til en modtager på Østerbro.

I 1978 var alle telefoncentraler fuldautomatiske, og brugen af navnene blev dermed overflødige, og de ellers så kendte damer i hovedstaden ”forsvandt”.

Nora, lå på Nørrebro:
Åbnede i 1907. Navnet blev brugt 1937 – 1968, hvorefter centralen blev fuldautomatiseret. 

Eva, Vesterbro:
Åbnede i 1924. Navnet blev brugt 1938 – 1974, hvorefter centralen blev fuldautomatiseret. 

Minerva, Indre By
Navnet blev brugt 1951 – 1973, hvorefter centralen blev fuldautomatiseret. 

Tria, Østerbro:
Navnet blev brugt 1937 – 1978, hvorefter centralen blev fuldautomatiseret. 

Historien om centralerne:
De udvalgte navne er fra telefoncentralerne, der lå på henholdsvis Nørrebro, Østerbro, Vesterbro og Indre by, hvor der kommer metrostationer i slutningen af 2018.

Nora var den første af de fire telefoncentraler. Den lå i Blågårdsgade på Nørrebro og åbnede i 1907 som en manuel central med telefonister til at koble samtalerne.

I 30erne blev centralerne såkaldt halv-automatiske, og da blev navnene et vigtigt huskeredskab. For at ringe til for eksempel Nørrebro skulle man nemlig først dreje ”56”, men for at gøre det nemmere at huske, kom der bogstaver på nummerskiverne, hvor der kom et N ved 5-tallet og et O ved 6-tallet – det vil sige, at man kunne dreje ”NO” for Nora.

Kilder: Post & Tele Museum Danmark: ptt-museum.dk og denstoredanske.dk

.
 
 
 

Leave A Reply

Copyright © 2019 Varebilogtransport.dk